Ajankohtaista Foorumit Chatty Chatty Valkoinen Rasta? Re: Valkoinen Rasta?

#250049

Nimetön

^ Joo, on sulla tuossa pointtia kyllä.

Tämä oli viihdyttävää kuunneltavaa. Satanisti kyselee ja Rastafari-asiantuntija Kosmos vastailee. :) Hyviä kysymyksiä tuossa kyllä kysyttiin,ei siinä mitään!

Kosmos ei kai enää nimitä itseään Rastaksi tai Rastafariksi tms? Tämä jäi hiukan epäselväksi ohjelmassa, että mies ei enää tallaa tuota latua? Jos näin siis on, en ole miestä tavannut vuosiin. Eri yhteyksistä kuitenkin on tullut se kuva, että mielenkiinto/henkinen tie kulkee jossain Nepalissa tms?

Mulla muutama asia särähti ohjelmassa korvaan, varsinkin tuossa tutkijan osuudessa. Ei tarvitse ihan kauheasti lukea tuota uudempaa kirjallisuutta aiheesta, niin huomaa, että aika monet asiat joita nytkin toitotetaan totuutena, ovat väärinkäsityksiä tai tietämättömien puhetta ja varsinkin aiemman huonon tutkimuksen kirjallisuuteen jättämää kuonaa johon viitataan sitten surutta ja tarina jatkaa kulkuaan. Jos netistä kaivaa, niin löytää kyllä kritiikkiä eräiden tutkimusten tai raporttien laadusta.

Mä en ole koskaan käynyt Jamaikalla ja olen monen asian suhteen todellinen kirjaviisas ilman viisautta. On tietysti pelottavaa perustaa ajatteluaan tai henkisyyttään jonkun muun kirjoittaman pohjalle, mut näin on ollut hiukan pakkokin menetellä. Ja onhan tuolle perinnettä kerrakseen! Mutta siinä vaiheessa kun huomaa lukemansa olleen huonosti tutkittua tietoa, niin hiukan kyl ketuttaa. Rastafarien kohdalla tätä on paljonkin.

Tämä musta pohja Rastafarille on hiukan hatara ajatus, ainakin jos funtsailee Leonard Howellin osuutta asiaan. Toki Afrikka ja mustuainen on todella iso osa (ja suurinkin,) mutta Intian mystiikan osa on todella iso osa Rastafarin peruskiveä. Howellin ensimmäisistä seuraajissa tai kanssa kulkijoissa oli kuitenkin merkittävä osa intialaisia. Samaten kuin ylipäätään naisiakin oli mukana paljon, ehdoton enemmistö Pinnaclen alkuperäisistä asukkaista. Moni perusjuttu Rastafareilla on täysin Intian lahjaa. Tästä löytyy funtsailua Helene Leen kirjasta First Rasta, joka on erittäin mielenkiintoinen teos. Mitä lie virheitä tai osatotuuksia sitten siinäkin mukana on, mut kuitenkin ansioitakin riittää.

Tää on nyt hiukan turhaa horinaa, mut horistaan nyt kumminkin. Kosmoksen jupina, et pitää olla “dread and terrible” ollakseen aito nyahbinghi-rasta, on myös hiukan sinnepäin. Tai okei, Nyahbinghi-rastan osalta joo, mut alkuperäisen Rastan osalta ei niinkään. Toi dread and terrible-läppä on 60-luvun ns. nuoremman sukupolven / uuden sukupolven keksintöä. Ja siinä samassa vaiheessa tuli vasta dreadlocksitkin isommin mukaan kuvioihin Ras Boanargiesin ja kumppaneiden myötä. Jos en nyt ole ihan kuutamolla. Mutta Howellin ajatus oli enemmän rakkaus kuin mikään kauhu ja pelottavuus. Äijä itse taisi kylläkin olla enemmän kuin vaikuttava hahmo ja persoona.

Alkuperäiset Rastafarit olivat useammin vain beardsman’ejä, partajeesuksia ilman lockseja. Myös myöhemmin ja nykyäänkin osa Rastafareista kulkee ilman lockseja, myös Suomessa. Toki enemmistö liehuu takkuineen nykyään.

Nyahbinghi-rummutuksen rytmikin on kehitetty vasta myöhemmin, 50-60-luvuilla, eikä suinkaan Pinnaclessa tai muussa varhaisessa yhteydessä. Että se binghirytmin muinaisuus on suhteellista vaikka todellista onkin, ihan omankin kokemuksen mukaan. Enkä tällä väheksy lainkaan Nyahbinghin voimaa ja todellisuutta, mutta faktat on faktoja silti. Pinnaclessa soitetut rytmit oli nopeampia, kuin Count Ossien kehittämä hitaampi Nyahbinghi-tyyli, joka on nykyään vallalla. Ihan eri matskua, vaikka toki samaa juurta tietyllä tavalla ovatkin. Ei tästä kai puhuttu ohjelmassa, mut tuli nyt vaan mieleen aiheeseen liittyen. Burru ja Kumina on avainsanoja.

Tämä kaikki siis taas kirjoihin perustuen, ulkomuistista, et ihan lukijan vastuulle jää tämä kirjoittamani jupina taas. Lukekaa ite!